Heeft u last van houtrot?

Bouwbedrijf De Leeuw Zeewolde lost al uw houtrot problemen op.

Houtrot - hoe komt dat?

Met name in de begane grond en verdiepingsvloeren van oude huizen komt houtrot helaas veel voor. De oorzaak van houtrot is vaak slechte ventilatie (in de kruipruimte) of optrekkend vocht. Daarom komt het ook nog wel eens bij houten vloeren in de buurt van badkamers en keukens voor (na lekkage bijvoorbeeld).
In de jaren 70/80 (woningnood) zijn vaak materialen gebruikt die zeer gevoelig zijn voor houtrot. Vaak komt houtrot dan voor in kozijnen en gevelpanelen.

Oorzaken en omstandigheden van houtrot

Er zijn drie belangrijke omstandigheden waarbij houtrot kan ontstaan:

  1. Het vochtgehalte van hout is boven de 25%
  2. Het hout wordt blootgesteld aan zuurstof.
  3. De temperatuur moet boven de 4 graden Celsius zijn.

Houtrot ontstaat door schimmels. Deze schimmels bevinden zich overal in de atmosfeer. Pas als zij een vochtige, warme plaats vinden doen zij hun werk. Hout mag best nat worden, als het weer snel droog wordt zullen de schimmels geen kans krijgen om te groeien. Houtrot ontstaat pas wanneer hout nat blijft en de schimmels zich gaan voeden met houtvezels.

Houtrot voorkomen

Hoe voorkomt u houtrot?

  1. goed onderhouden met schilderwerk
  2. goede omstandigheden met betrekking tot de afwatering en ventilatie
  3. zorg voor goed onderhouden kit- en voegranden (in badkamer en keuken)

Houtrot aanpakken

Wanneer u bestaand houtrot wilt aanpakken dan dient eerst de oorzaak opgelost te worden. Vervolgens zijn er enkele methoden en -materialen beschikbaar om de schade te repareren. Een voorbeeld is tweecomponenten epoxymiddel.
Helaas is reparatie niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld als er al teveel van het materiaal is aangetast of verloren is gegaan. In zo'n geval is het vaak nodig om de materialen (deels) te vervangen. Niet alleen is houtrot erg vervelend, het kan ook gevaren voor de constructie opleveren.

Wilt u houtrot zo goed mogelijk behandelen? Schakel dan onze hulp in.

 

Bouwbedrijf De Leeuw werkt vanuit standplaats Zeewolde. Hierdoor bestrijken wij een groot deel van Flevoland, Utrecht en de Veluwe. Woont u in deze regio, en heeft u last van houtrot? Dan komen wij graag bij u langs om te zien wat wij voor u kunnen betekenen.

Een voorbeeld van houtrot

Nog een voorbeeld van houtrot

Een voorbeeld van houtrot in het dak

Een voorbeeld van houtrot bij een kozijn